Цікаві факти про піцу

Цікаві факти про піцуБезперечно, знавців цього широко відомого в світі національного італійського блюда безліч, любителів – ще більше, але також на світі є й чимало таких, хто чи знає про це справжнє диво кулінарії чуток, або не знає взагалі нічого

Отже, піца (італійська назва — pizza) – це такий круглий пиріг, покритий зверху томатом і розплавленим сиром. У цей пиріг в залежності від смаку і рецепту можуть впекаться різні інгредієнти, такі як м’ясо, шинка, овочі, морепродукти (риба, кальмари, креветки). Також в піцу додають салямі, гриби, фрукти, зелень та інше. Загалом, піца – це самий безперечний результат людської фантазії, кулінарної винахідливості і вражаючою спостережливості, який дозволяє довести самий звичайний набір продуктів до вищої досконалості смаку.

Трохи історії.

  • Найперші згадки про піцу з’явилися ще в Старому Завіті задовго до нашої ери – там піца фігурувала у вигляді скромної галети, випеченому з ячменю і посипаній маленькими шматочками сиру. У більш пізні часи піцу зазвичай подають на стіл з різних приводів, тобто не тільки напередодні численних римських і грецьких свят, але також вона складає щоденний раціон і простого народу. Як правило, вже тоді піцу заправляють оливковою олією, свинячим салом, овочами, а також сиром і розмарином, змішаним з дорогоцінними самородками крупної солі. Часто її запікають разом з тієї чи іншої приправою, часто в якості такої може служити абсолютно все їстівне.
  • Але тільки італійці надали піці неймовірний шик і смак. Саме вони стали додавати в неї лавр і мед. До введення до складу піци томатів, вона протягом багатьох століть залишалася білою — солоної та солодкої, — і просто прикрашалися різними продуктами. Спочатку піца готувалася в розпеченій гарячої печі всього лише кілька хвилин, проте в подальшому, з поділом на сорти, для її приготування стала використовуватися також і сковорода. В Італії від Генуї до Палермо піца відрізнялася, як правило, лише різновидом продуктів на одному і тому ж хлібному виробі. У процесі вдосконалення технології виробництва вона придбала безліч назв, але практично завжди мова йшла лише про хлібну виробі, на який перед приміщенням в піч додавалися гриби або анчоуси, сардини або оливки, сир або шинка.
  • Найбільшу популярність піца отримала в Неаполі, і тому цей сорт так і отримав назву «Неаполітанська піца». Хлібне виріб, винайдене ще у 1660 році, намазывалось зверху топленим свинячим салом, потім покривалося цукровий шаром з мигдалем і посипалося зверху сиром і базиліком. А ось в Лігурії (батьківщина знаменитого Буратіно) піцу воліли споживати з анчоусами і сардинами. У провінції П’ємонт піца готувалася з різноманітними травами, а в Тоскані стала незвичайно популярною така собі червона піца з «пластівцями» сиру, заправлена молоком і манною крупою. У Лаціо ж піца називалася «Dolce» і покривалася шаром цибулі, томатів, оливок, василіска і анчоусів. Піца «Caprina-Lardelli» посипається томатами і додається сир. На Сицилії найбільшу популярність отримала піца в провансальському соусі, а в старому порту французького Марселя ресторани досі пропонують свій варіант піци під назвою «Campagnarde», забезпечується анчоусами і сиром.
  • Був час, коли найбільшим попитом користувалася «Маргарита» — найзнаменитіша піца, яку створили неаполітанські кулінари в 1889 році і назвали її на честь італійської королеви, дружини короля Умберто Першого. У той же час численна італійська імміграція експортує свою піцу в США, де вона дуже швидко стає улюбленим блюдом практично для всіх американців. З того часу, як геніальні у своєму роді брати Лоренсо відкрили в Нью-Йорку в 1885 році свій ресторан під назвою «Маленька Італія», що став популярним дуже швидко, піца придбала статус мало не нового національного страви.
  • Всього ж на сьогоднішній день в Італії налічується не менше двох тисяч рецептів самих різних за своїм складом і способом приготування піц. Для того щоб приготувати найбільш популярну сьогодні піцу «Capriciosa», тісто необхідно покрити томатами, сиром, грибами і шинкою. У не менш популярну піцу «Rostini» крім шинки і сиру можна додати нарізаний солодкий перець і ананаси. Шматочками сиру, курки і спеціальним кремом «естрагон» покривають не менш модну зараз у нас піцу «Pirata». Також чудовим смаком відрізняється і запашна піца «Болонья», приготовлена за допомогою дрібно нарізаного вареного м’яса, а також ковбасками з маслинами, і посипаний зверху тертим сиром найкращої якості. А ось для виготовлення чи не найвідомішою у світі піци під назвою «Napolitana» на тісто слід класти не тільки свіжі помідори, але і скибочки сиру, а також маслини і анчоуси. Піца «Мона Ліза» по праву займає сьогодні на нашому столі не менш почесне місце, ніж «Наполітана», і, можливо, цей сорт попереду чекає велика популярність.
  • А ось як готують «Маргариту» самі італійці. По-перше, абсолютно все робиться своїми руками, справжній піццайоло (людина, яка готує піцу) ніколи не довірить своє мистецтво машині. Овочі беруть навіть не на ринку, а збирають з грядок безпосередньо перед приготуванням. Дуже тонко розкочують тісто, причому, вже безпосередньо на деко. Свіжі очищені томати товчуть в спеціальній ємності, додаючи спеції, отриману пасту наносять на тісто і посипають пармезаном. А печеться піца в дров’яних печах, коли піч загострюється і в ній залишаються лише слабкі вугілля, ставлять піцу. Це надає неповторний смак і аромат.
  • В сучасний піцеріях процес відбувається значно швидше. Завдяки спеціальним печей, приготування піц складає лічені хвилини. А багатство у виборі начинок просто вражає, можна замовити піцу, будь-яку відому вам, або навіть віддати перевагу побачити в ній лише улюблені продукти.
  • Зазвичай в Італії подають піцу або з практично крижаним пивом, або з хорошим вином. При цьому, вибираючи вино до піци, необхідно суворо дотримуватися старе класичне правило – фортеця і смак вина зобов’язані врівноважувати смакові особливості піци, тобто гармоніювати з цією стравою. Наприклад, рожеві або білі вина ідеально поєднуються з заправленою ковбасними виробами піцою, а також ніжним сиром та м’ясом птиці. А ось до піци з дичиною або шинкою чудово підійдуть міцні червоні вина (11,5% міцністю), або ж зберегло смак ягід молоде вино. Сьогодні всі ресторани світу пропонують своїм відвідувачам досить великий вибір різноманітних піц, а, крім того, існує не менша різноманітність рецептів її не менш професійного домашнього приготування.

 

Поделиться в соц.сетях:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.