Цікаві факти про найдорожчу їжу в світі

Цікаві факти про найдорожчу їжу в світіХочете дізнатися про продукти та страви, які навіть знаменитостям не завжди по кишені?

Чи знаєте ви, що входить до складу найдорожчих у світі пельменів? Чи відомо вам, як вирощують найдорожчу на планеті картоплю? Ось список продуктів, які і багатії не кожен день можуть собі дозволити.

Пельмені.

У багатьох викличе здивування наявність у цьому списку пельменів – улюблену страву більшості росіян. Однак не російські пельмені застовпили місце в рейтингу. Найдорожчі пельмені в світі можна знайти в ресторані “Golden Gates” в Бронксі, Нью-Йорк. Основними відвідувачами закладу є російські емігранти. Особливістю страви є те, що в їх склад входить не тільки ніжні телятина, свинина і лососина, але і заліза риби-факел або Curtius Flame Fish, яка живе на великій глибині. Завдяки такій добавці пельмені випромінюють незвичайний синьо-зелений світло, що, втім, не заважає їм залишатися їстівними і смачними. Порція з восьми пельменів коштує в ресторані 2400 доларів, а з 16 – 4400.

Горіх.

Всім давно відомі смакові і корисні якості цього продукти. Самим же дорогим в світі горіхом вважається макадамія. Колись давно у австралійських аборигенів це було основним блюдом, сьогодні ж це вважається рідкісним, до того ж корисним, шиком. В даний час вирощується всі два види цього горіха. Рідкість продукту надає той факт, що дерево макадамії хоча і плодоносить до ста років, має потребу в особливому догляді. Тому і виникають складнощі з вирощуванням горіха та його здобиччю – на рік в результаті виробляється не більше 40 його тонн. В результаті, в тих країнах, де цей горіх росте, вартість за 1 кілограм перевищує 30 доларів. Звичайно ж і страви з таким горіхом дуже цінні і дороги.

Шафран.

Він визнаний найдорожчим пряністю. Шафран є по суті тичинками рослини з сімейства крокусовых. Цю пряність готують вручну – спочатку ретельно збирають, а потім висушують. Щоб отримати кілограм шафрану необхідно зібрати майже півмільйона тичинок. Не дивно, що ціна кілограма справжнього шафрану доходить до шести тисяч доларів.

Білий трюфель.

Точної ціни за цей делікатес просто не існує, так як кожен гриб продається на аукціоні. Рекордна вартість гриба склала понад 30 тисяч євро.

Темний шоколад.

Для любителів екзотичних солодощів можна запропонувати Chocopologie by Knipschildt – найдорожчий шоколад у світі. Батьківщиною цього темного шоколаду є Америка, а плитка в 453 грами обійдеться ласуни в 2600 доларів.

Картопля.

І наявність цього продукту в списку може здатися безглуздим, однак і ця страва може коштувати недешево. Найдорожча картопля в світі сорту La Bonnotte” коштує в районі 500 євро за кілограм. Росте коренеплід на острові Нурмуатье, збирають ласощі звичайно ж вручну. Відмінною особливістю страви є надзвичайно ніжний смак картоплі.

Яловичина.

Найдорожчим м’ясом у світі є мармурова яловичина японських корів Вагіу. Тварини оточені особливим доглядом і турботою. Щодня їм дають пиво і саке, а в корм йдуть тільки найкращі трави. Довгий час японці перешкоджали вивезенню корів для розведення в інших місцях, проте сьогодні цих тварин розводять і в Австралії. Але тільки призвело до подорожчання м’яса, адже австралійці у догляді за цими коровами пішли ще далі. Так що, бажаючи скуштувати смаку мармурової яловичини, приготуйте гаманець. За 200 грамів філе доведеться викласти в Європі більше 100 доларів, а самі ніжні шматки доходять своєю вартістю до 1000 доларів.

Бутерброд.

Для любителів поїсти на ходу зроблений найдорожчий бутерброд у світі. Його повне ім’я – “Платиновий клубний сендвіч фон Ессен” (von Essen Platinum Club Sandwich). Зустріти таку страву можна виключно в готелях мережі “Фон Ессен”. Варто бутерброд “всього” 200 доларів, а до його складу входить хліб на особливій заквасці, іберійська шинка, білі трюфелі, перепелині яйця, сушені італійські помідори і Бресская пулярка.

Піца.

Найдорожча піца в світі пропонується на батьківщині цієї страви – в Італії. Вона називається “Luis XIII”, а вартість її досягає 8300 євро. Цю піцу неодмінно готують у присутності клієнта, а до її складу входить сир моцарелла буффало, червоний лангусти, три види ікри, омар і креветки. У страві використовується не поварена і навіть не морська сіль – це австралійська рожева “Murray River”.

Омлет.

Любителям екзотичної омлету саме місце скуштувати його в нью-йоркському готелі “Le Parker Meridien”. Саме тут можна замовити найдорожчий омлет у світі, вартість в одну тисячу доларів. Природно в його складі присутні не тільки яйця, туди входять і цілі лобстери. Подається страва на подушці з смаженої картоплі, а його окрасою служить розсип севрюжья ікри.

Салат.

Найдорожчий салат у світі носить назву “Florette Sea&Earth”. Його Вам приготують в оксфордському готелі “Le Manoir aux Quat Saisons”. Вартість однієї порції “Флореттских моря і суші” складає 800 євро, а до складу входить 50 грам відбірної білої ікри білуги, корнуоллский краби, лангусти, лобстер, флореттский молодий салат, трохи оливкової олії, червоний перець, терті трюфелі, картопля і спаржа. Страву прикрашають золотистою фольгою.

Ікра.

Зазвичай вважається, що найдорожча ікра – це сіра або чорна. Однак це неправда, найдорожчою ікрою в світі прийнято вважати ікру “Алмас” білуги-альбіноса. Експортувати таке ласощі з Ірану вкрай важко, воно пакується в золоту баночку і є справжнім шедевром мистецтва, не тільки кулінарного. Сто грам делікатесу стоять дві тисячі доларів.

Кава.

Найдорожчу каву у світі “Kopi Luwak” – виробляється з зерен не якогось унікального сорту, а, швидше, унікального життєвого шляху. “Kopi” по-індонезійськи означає “кава”, а “Luwak” – це невелика дрібний хижак, любящийся поласувати стиглими плодами кавового дерева, вибираючи найкращі. Кави він з’їдає набагато більше, ніж може перетравити. Неперетравлені зерна, пройшовши через кишечник тварини, піддаються впливу його ензимів і, як присягаються любителі “Kopi Luwak”, набувають неповторні смак і аромат. Кілограм кави, якому допоміг з’явитися на світ лювак, коштує від 300 до 400 доларів.

Чай.

Найдорожчий у світі чай називається Дахунпао, що в перекладі означає “Великий червоний халат”. Відноситься він до улунам (чаїв сильної ферментації, що володіє інтенсивним смаком і ароматом). Отримують “Великий червоний халат” з листа всього шести кущів, що ростуть недалеко від монастиря Тяньсинь. Вік цих унікальних кущів – 350 років. Щороку збирали не більше 500 грамів легендарного чаю, вартість готового продукту досягала 685 тисяч доларів за кілограм. У 2006-му році весь урожай передали на зберігання в китайський Національний музей чаю, на подальший збір був оголошений мораторій. Однак з 80-х років минулого століття материнські кущі почали розмножувати вегетативним способом. Одержуваний з них чай теж називається “Великий червоний халат”, однак знавці вважають, що він не йде ні в яке порівняння з цим Дахунпао.

Поделиться в соц.сетях:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.