Цікаві факти про Макдоналдс

  • Цікаві факти про МакдоналдсУ 1970-му американці витрачали на цю їжу 6 млрд доларів на рік, у 2001 — більше 110 млрд. більше, ніж на вищу освіту, комп’ютери, автомобілі. Більше, ніж на книги, фільми, журнали, газети, відео і музику — разом узяті.
  • Середній американець з’їдає 3 гамбургера і 4 порції картоплі щотижня.
  • Кожен восьмий робітник США колись працював в «Макдоналдсі».
  • «Макдоналдс» споживає свинини, яловичини і картоплі більше всіх в США, курки — трохи менше, ніж фастфуд «Кентуккі фрайед чікен».
  • Спеціально для «Макдоналдса» виведена порода курей з величезними грудьми, «Містер МД». З білого м’яса грудки робиться популярне блюдо в меню, «Чікен Макнаггетс». Це змінило всю індустрію виробництва курятини. Курку стали продавати не цілком, як 20 років тому, а нарізаною на шматки.
  • Золоті арки «Макдоналдса», на думку психолога Луїса Ческина — фрейдистский символ. Це «пара величезних грудей» матінки Макдоналдс.
  • Двом третинам всіх працівників мережі швидкого харчування немає 20 років. Вони працюють за дуже маленьку зарплату, виконуючи прості операції. В 1958 в «Макдоналдс» з’явилася перша інструкція на 75 сторінках, в деталях описує порядок всіх дій по приготуванню страв і способи спілкування з покупцями. Сьогодні в такій книзі 750 сторінок, і її називають «біблією Макдоналдса».
  • Плинність кадрів у фастфуді — до 400%. Типовий працівник іде з кафе вже через 4 місяці. Серед працівників багато підлітків з бідних сімей та іммігрантів, особливо з Латинської Америки, які знають по-англійськи тільки назва страв у меню.
  • Маленька зарплата і відсутність захисту праці підміняється створенням «духу команди» у юних працівників. Вже давно менеджерів «Макдоналдса» вчать, як правильно хвалити підлеглих і створювати ілюзію їх незамінності. Адже це дешевше, ніж підвищувати зарплату.
  • Травматизм у молодого персоналу в два рази вище, ніж у дорослих. Кожен рік калічаться у своїх кафе 200 000 чоловік.
  • Юна робсила любить пожартувати. Відеозаписи у фастфудах Лос-Анджелеса показали, що тінейджери чхають в їжу, лижуть пальці, колупають в носі, тушкують сигарети про продукти, кидають їх на підлогу. У травні 2000 р. троє підлітків з «Бургер Кінга» в Нью-Йорку були заарештовані за те, що близько 8 місяців плювали і мочилися в страви. В міксерах живуть таргани, а миші лазять по ночах на залишених для розморожування гамбургерах… Відомо, що багато працівників фастфуду не їдять в рідному кафе, поки самі не приготують собі порцію.
  • Смак картоплі з «Макдоналдса» подобається всім. Раніше він залежав виключно від жиру, в якому її смажили. Десятки років це була суміш 7-відсоткового бавовняного масла і 93-процентного яловичого жиру. У 1990-му люди повстали на холестерол, і в фастфудах перейшли на 100% рослинне масло. Але смак-то потрібно залишити тим же! Якщо ви сьогодні запитаєте в «Макдональдсі» відомості про склад страв, то в кінці довгого списку прочитаєте скромне «натуральний ароматизатор». Це універсальне пояснення того, чому у фастфуді все так смачно.
  • Рецепти картоплі і гамбургерів треба шукати не в кулінарних книгах, а в працях «Технологія харчової промисловості» і «Інжиніринг їжі». Те, що ми їмо, за останні 40 років змінилося більше, ніж за попередні 40 000. І смак, і запах гамбургерів і тому подібного робиться на величезних хімічних заводах Нью-Джерсі.
  • Близько 90% всіх продуктів, які ми купуємо, пройшли попередню обробку. Консервація і заморожування вбивають природний смак їжі. Тому останні 50 років ні ми, ні фастфуд не змогли б прожити без хімічних заводів.
  • Крім смаку продуктів для «Макдоналдса», компанія «Інтернейшнл Флаворс енд Фрагрансез» виробляє запах 6 з 10 найпопулярніших парфумів світу, включаючи «Бьютіфул» «Есті Лаудер» і «Сховище» «Ланкома». А також запахи мила, засобів для миття посуду, шампунів тощо-Все це результат одного процесу. Ти голишся фактично тим же, що у тебе на вечерю.
  • Робота на м’ясокомбінаті стала найнебезпечнішою в Америці: тільки офіційний показник складає 40 000 поранень в рік. М’ясокомбінати США обробляють до 400 туш на годину, у той час як в Європі не більше 100. З-за низької зарплати тут трудяться одні іммігранти.
  • Корови фермерів харчувалися, як їм і належить, травою. Корови, призначені для великої фастфудовской м’ясорубки, за три місяці до умертвіння величезними стадами заганяються на спеціальні майданчики, де їх годують зерном і анаболіками.
  • Одна корова може з’їсти більше 3 000 фунтів зерна і набрати 400 фунтів ваги. М’ясо при цьому стає дуже жирним, в самий раз для фаршу.
  • Зростання цін на зерно погіршив і без того жахливу ситуацію. До 1997 р. — першого дзвінка від коров’ячого сказу — 75% американського худоби їли останки овець, корів і навіть собак і кішок з притулків для тварин. За один 1994 р. корови США з’їли 3 млн фунтів курячого посліду. Після 1997 р. в раціоні залишилися добавки зі свиней, коней і курей разом з тирсою з курників.
  • Ожиріння — друга після куріння причина смертності в США. Кожен рік від нього помирає 28 000 осіб. У 2 рази зріс рівень ожиріння у англійців, які більше всіх європейців люблять фастфуд. У Японії з їх морський та овочевою дієтою товстих раніше майже не було — сьогодні вони стали як всі.
Поделиться в соц.сетях:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.