Чому люди їдять землю? Цікаві факти.

Чому люди їдять землю Цікаві фактиСеред незліченних їстівних рослин і тварин на Землі, деякі люди, не замислюючись, можуть їсти землю під своїми ногами. Умисне поїдання землі, яке також називається геофагія, це природний інстинкт, службовець здоровим цілям.

Згідно з новим дослідженням, позиви деяких людей до поїдання землі пояснюються дією захисних властивостей травної системи. Після вивчення даних про 482 випадків геофагии дослідники на чолі з Сірої Янг (Sera Young) з Корнельського університету виявили, що вживання в їжу землі має мало спільного з відчуттям голоду або з тим, що організму нібито потрібні мінерали. Швидше за все, на думку команди, геофагія може допомогти запобігти розвиток патогенних мікроорганізмів у кишечнику, особливо це актуально для вагітних жінок і для дітей молодшого шкільного віку.

Попередні теорії говорили про те, що геофагія розвивається внаслідок голоду, а також через нестачу необхідних елементів у раціоні харчування, таких як залізо. Однак, нічого з цього не відповідає дійсності.

Дослідження показало, що в землі міститься мало заліза, кальцію і цинку, що наділяє її низькою поживною цінністю. Крім того, літні люди з нестачею кальцію в організмі, не звертаються до геофагии, що послаблює висунуту теорію про пошук мінералів на землі. Вагітні жінки і діти, які живуть у тропічних регіонах світу, є найбільш частими споживачами землі, також це ті категорії людей, які найбільш уразливі для атаки різних паразитів і патогенних мікроорганізмів. Практика геофагии має сенс серед цих груп населення, особливо якщо вони страждають від гострих захворювань травного тракту.

В іншому дослідженні Янг практично не знайшла доказів в підтримку теорії про те, що за допомогою поїдання землі в травну систему вводяться шкідливі патогени. Незважаючи на те, що геофагія найбільш часто виявляється серед людей, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями, це не означає, що їх розвиток провокує саме поїдання землі.

Дослідники стверджують, що патогенні мікроорганізми не вводяться з землею, а навпаки, геофагія – це спроба заспокоїти тих, які вже активно працюють в організмі. Вчені прийшли до аналогічних висновків і серед приматів. Варто відзначити, що люди, які практикують геофагию, збирають землі з глибин, і часто кип’ятять її, перш ніж приступити до трапези.

В індонезійській селі Табан грунт під ногами служить не тільки сировиною для цегли і керамічних виробів, але і для приготування закусок. Це село — єдина в світі, яка виробляє Ампо, їжу, яка складається з очищеного від гравію чорнозему з довколишніх рисових полів. Хоча немає ніяких медичних доказів, жителі вважають, що грунт — ефективне болезаспокійливу і навіть вагітним жінкам рекомендується їсти її, оскільки вважається, що це дуже благотворно відбивається на шкірі плода.

Офіційних рецептів приготування землі в їжу немає, але у загальних рисах це виглядає наступним чином: тверду масу спочатку б’ють палицями, потім зскрібають бамбуковим ножем роли, які запікають і коптять в глиняних горщиках протягом півгодини. Після таких нехитрих процедур грунт можна вживати всередину.
Як говоритися, що одному добре, то іншому-смерть!

Поделиться в соц.сетях:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.